top of page

Δραστηριότητες

Button

Μουσείο Μέλισσας και κεντήματος

Η αγάπη για τον τόπον και την παράδοση ώθησε τον κύριο Ιάκωβο και την σύζυγο του Έλλη Κορνιώτη στην δημιουργία του μουσείου Μέλισσας & Κεντήματος. Περιλαμβάνει πάνω από 1000 εκθέματα κατανεμημένα σε έξι αίθουσες. Το μουσείο είναι αφιερωμένο στους 1600 εθελοντές που πήραν μέρος στους νικηφόρους βαλκανικούς πόλεμους το 1912 Το ανεξάντλητο υλικό της λαϊκής μας τέχνης είναι αποκρυστάλλωμα του πολιτισμού μας στα διάφορα στάδια της πορείας του, μπορούμε να προσδιορίσουμε την έκταση και την ποιότητα του πολιτισμού που έχει δημιουργήσει η λαϊκή τέχνη σε όλη την Ιστορική της διαδρομή. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να περιηγηθείτε στις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές της ανθρώπινης δημιουργίας και σκέψης ,της γνώσης και της συντήρησης της μακριάς παράδοσης της Κύπρου στην τέχνη και στον πολιτισμό.

 

Τοπικό Αγροτικό Μουσείο Κάτω Δρυ

 

(Οικία Γαβριήλ και Ελένης Παπαχριστοφόρου)

Το μουσείο αυτό στεγάζεται σ' ένα παραδοσιακό σπίτι στον Κάτω Δρυ, που ανήκει στον Γαβριήλ και στην Ελένη Παπαχριστοφόρου. Αρκετά χρόνια μετά το θάνατό τους, οι κληρονόμοι του, το δώρισαν στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, που το συντήρησε και το μετέτρεψε σε τοπικό μουσείο, σύμφωνα με τους όρους της δωρεάς.

Το σπίτι αποτελεί τοπικό δείγμα τοπικής αρχιτεκτονικής του 19 ου αιώνα. Είναι πετρόκτιστο, με πέντε ισόγεια και ένα ανώγειο δωμάτιο, εσωτερική περίκλειστη αυλή με φούρνο και στεγασμένο πέραμα με καμάρα, που καταλήγει στο μεγάλο ξωπόρτι, το οποίο ανοίγει στο δρόμο.

Σε όλους τους χώρους του σπιτιού / μουσείου, μπορούμε να δούμε τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν στα παλιά χρόνια οι πρόγονοί μας, για τις ανάγκες της δουλειάς τους, καθώς επίσης και για τις οικιακές τους εργασίες.

Μονή Αγίου Μηνά

 

Λίγο έξω από το χωριό Κάτω Δρυς μπορείτε να βρείτε την πετρόκτιστη και καταπράσινη Μονή του Αγίου Μηνά. Αυτό το μοναστήρι του 15ου αιώνα κοντά στο χωριό Λεύκαρα αποτελείται από μια εκκλησία, περιστύλια μονής και άλλα μοναστηριακά κτίσματα. Εκτός από τις θρησκευτικές τους ενασχολήσεις, οι καλόγριες, που το συντηρούν, ζωγραφίζουν και εικόνες. Το μοναστήρι εικάζεται ότι ξεκίνησε ως Δομινικανό ίδρυμα. Οι καλόγριες ασχολούνται καθημερινά και με διάφορες καλλιέργειες. Αν επισκεφθείτε το χωριό, μην αμελήσετε να περάσετε από το Μοναστήρι. Εκτός από το προσκύνημά σας, θα βρείτε μεγάλη ποικιλία γλυκών, φρούτων, και μυρωδικών να αγοράσετε.

Μουσικό Φεστιβάλ "Φέγγαρος"

Tο Φεστιβαλ Φέγγαρος πραγματοποιείται από το 2009 με τεράστια επιτυχία στον Κάτω Δρυ. Το φεστιβάλ συνήθως αποτελείται από 3 σκηνές οι οποίες φιλοξενούν περισσότερα από τριάντα μουσικά σχήματα, ενώ παράλληλα δρώμενα εμπλουτίζουν το μουσικό τριήμερο στο χωριό του Κάτω Δρυ.

 

Εμφανίζοναται καλλιτέχνες και γκρουπ από την Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό κινούμενα σε ποικίλα μουσικά στυλ όπως pop/rock, blues, ethnic, psychedelic rock, παραδοσιακής μουσικής, jazz κ.α.

 

Κύριος στόχος του φεστιβάλ είναι η υψηλή ποιότητα στις μουσικές επιλογές, οι οποίες παρουσιαζονατι σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον που συνδυάζει την φυσική ομορφιά του Κάτω Δρυ μαζί με την εμπειρία ενός άρτια οργανωμένου τριήμερου φεστιβάλ.

bottom of page